Hande Atılgan / ANKARA – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı”nın ardından düzenlediği basın toplantısında, Merkezi Hekim Randevu Sitemi (MHRS) için “Onaylı Randevu Sistemi”ne geçildiğini açıkladı. Koca, yeni dönemin uygulama esaslarını ve kazançlarını şöyle anlattı:
“Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 20.00’ye kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Yeni dönemde ayrıcalıklı iki hasta grubumuz var, 65 yaş üstü hastalarla kanser hastaları. Onaylı Randevu Sistemi dönemi pazartesi günü başlayacak, hayırlı olsun. Onaylı Randevu Sistemi, hastanelerimize, hekimlerimize zamanı verimli kullanma imkanı sağlayacak. Boş kalan her bir randevuda, sistemden randevu alamayıp, talep bırakmış hastalarımıza ulaşacağız. Öncelik, talep bırakan hastalarda olacak. Birçok branşta hastanın talebine 24 saat içinde cevap verilebilecek. Taleplerin etkin şekilde karşılanabilmesi içinse Randevu Koordinasyon Merkezini devreye alıyoruz. Bu merkezin faaliyetlerini şahsen takip edeceğim. TUS talebini artırarak 4 yıl sonra uzman hekim sayısını 2 katına çıkarmayı garantiledik.”
81 milyon randevu boş
Koca, yeni sistemi doğuran tablo için ise şu bilgileri verdi: “Randevulu muayeneye yöneliş, beraberinde bazı uygulama zorluklarını getirdi. Geçen yıl 23 milyon kişi aldığı randevulardan en az birine gelmedi. Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. 3-4 saat kala iptal edilen randevu sayısı ise 21 milyon. Bu sebeplerle randevu kapasitesinin yüzde 30’u kullanılamadı. Randevu aldığı halde gelemeyenlerin sayısı; 2024 yılının üç aylık zaman diliminde de 6 milyon kişi oldu.”
Uzmana ek mesaide 2 kat ödeme
Hastanelerde yeni döneme girilirken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) dün yürürlüğe koyduğu düzenleme ile mesai sonrası poliklinik hizmeti verilmesi için teşvikleri artırdı. Her hastanede Sağlık Bakanlığınca belirlenip SGK’ya bildirilecek branşlarla sınırlı olmak üzere, uzman hekimlerin ek mesai ödemeleri 2 kat artırıldı.
47 ilaç daha SGK listesinde
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, SGK tarafından bedeli ödenen ilaçlar listesine “akıllı ilaç” olarak da bilinen 8’i yenilikçi kanser ilacı, 21’i alerji aşısı olmak üzere 47 ilaç daha eklendi. İlaçlardan 10’unun yerli üretim olduğu belirtildi.
7/24 poliklinik gündemde değil
Koca, gerçek hasta sayısının pandemi döneminde yapılan başvuru sayıları gibi olduğunu belirterek, randevu sorununun “daha fazla poliklinik açılarak çözülemeyeceğini” vurguladı. Hastanelerde 7/24 poliklinik hizmeti verilmesi çalışmasının uzun vadede de gündeme gelmeyeceğini, mesai sonrası hizmetlerin olduğu gibi devam edeceğini kaydetti.